• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Поради медсестри

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), у тому числі грип, небезпечні, передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом і, в разі пізнього звернення за медичною допомогою, можуть призвести до важких ускладнень і навіть до летальних наслідків.
Основні симптоми захворювання:
Підвищення температури тіла; біль у горлі, головний біль; почервоніння очей, нежить; кашель; утруднене дихання, задишка; біль у м'язах; інколи може бути блювота, пронос. Щоб не захворіти на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції: Уникайте людних місць, не стояти та не сидіти поруч із людьми з ознаками респіраторної інфекції, витримуйте хоча б мінімальну захисну відстань 1-1,5 метра. Коли Ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати ніс та рот хустинкою, або носити захисні маски. Потрібно часто мити руки з милом, особливо після того, як Ви кашляли або чхали. Також, ефективним є протирання рук спиртовими антисептиками чи вологими серветками. Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» проникнення збудника. Харчуйтесь повноцінно: вживайте м'ясні, рибні, молочні страви, збагачуйте їжу вітамінами (капуста, морква, червоний буряк, цитрусові), не забувайте про природні фітонциди - часник, цибуля, хрін. Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Вірус грипу знищується при вологості повітря більше 50%. При появі перших ознак захворювання - залишайтесь вдома, адже Ви є джерелом інфекції для інших здорових осіб. При виявленні хворих в організованих колективах, необхідно їх своєчасно ізолювати та проконсультувати у лікаря. Якщо в сім'ї є хворий на грип, необхідно ізолювати його в окреме приміщення, або відокремлювати ширмою. Під час спілкування з ним надягати маску, яку змінювати кожні 4 години. Якщо ви все ж таки захворіли, то не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до лікаря!

Харчуйтеся правильно

Чому питання харчування дошкільнят є такими важливими? Тому що, на жаль, більшість хвороб сьогодні починають формуватися саме в цьому віці. Це хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як хронічні гастродуоденіти, холецистохолангіти і навіть виразкові хвороби. Які ж продукти можна вживати, а чого краще уникнути, якщо у вашій сім'ї дитина дошкільного віку?

На жаль, сьогодні доводиться виключити з харчування дітей такий продукт як печінка. Якщо раніше медики обов'язково радили включати її в харчування дітей, які страждають від анемії, то сьогодні необхідно від цього відмовитися: в печінці тварин накопичується багато хімічних речовин, якими так насичені трави, що їх споживають свійські птахи чи тварини.

Треба також пам'ятати про шкідливий вплив нітратів і нітритів на дитячий організм. Ці сполуки, що є також обов'язковим компонентом у виготовленні в нашій харчовій промисловості м'ясних напівфабрикатів і ковбасних виробів, руйнують слизову оболонку шлунка. Крім того, вони є канцерогенами, під впливом яких хромосомний набір клітини здорової людини може змінитися і стати подібним до хромосомного набору ракової клітини. Як же бути з овочами, в яких і містяться ці самі нітрати, - запитаєте ви? Можна вимочувати їх в холодній воді (30-40 хвилин). Ще корисно, крім вимочування, овочі варити дрібно нарізаними. В цих випадках близько 50% нітратів переходить у відвар. В процесі варіння картоплі "в мундирі" у воду іде 21-26% нітратів, а очищеної картоплі - близько 50-56%. Близько 10% нітросполук накопичується в шкірці фруктів і овочів. Тому краще давати дітям очищені яблука, груші, огірки тощо. В капусті ж найбільша кількість нітратів знаходиться в зелених поверхневих листках і качані. В моркві нітрати накопичуються в стержні. Вважають, що якщо стержень значно світліший від моркви, то ця морква містить багато шкідливих речовин і її в сирому вигляді краще дітям не давати.

Ще хочеться вас попередити: будьте обережні з тепличними овочами, що цілорічно продаються в магазинах. В останні роки вони стали постійним джерелом отруєнь у дітей. Найменша кількість шкідливих речовин, включаючи азотисті з'єднання, а також радіоактивні елементи, міститься в крупах (зернах злакових культур). Тому не забувайте про каші! В них є багато поживних речовин, необхідних для росту.

Існує думка, що тільки м'ясні продукти можуть забезпечити усім необхідним ростучий організм дошкільняти. Страви з м'яса корисні як старим, так і молодим, хворим і здоровим. І ще. Постарайтеся в харчуванні маляти відмовитися від кісткових бульйонів. Колись ними годували тільки худобу, а сьогодні їх найчастіше варять для дітей. Не потрібно готувати і жирних бульйонів. М'ясну ж страву краще подати у вигляді пісного м'яса без гарніру. Якщо дуже хочеться, додайте до нього бурячковий салат. Не рекомендується дітям вживати м'ясо з картоплею, бо це сполучення важке для перетравлювання. Малюки взагалі погано їдять гарніри до м'яса, обираючи м'ясо без гарніру, і це не випадково. Є істина, яку повинна знати кожна мати: не так важливо, скільки з'їсть дитина, важливіше - скільки вона зможе засвоїти! У зв'язку з цим важливо правильно організувати режим харчування малюка. Бажання поїсти виникає тоді, коли людина встигла попрацювати, порухатися. До цього моменту починають активізуватися шлункові ферменти, що перетравлюють їжу. Чим приємніший запах і вигляд їжі, тим активніше працюють травні ферменти і сильніше відчуття голоду. Тому продумайте як краще організувати режим харчування свого дошкільняти і ви зможете попередити багато майбутніх захворювань.

/Files/images/d8c6f652cc624b0b2deedb8cdb3cbc56.jpg

/Files/images/068ea60687a72f89c3ad2ceee41a39f2.jpg

/Files/images/185dddfe171071f201fb67007eeb1a1c.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 362